HAMMERSLY, BORNHOLM

Grobund for mere bæredygtighed og vidensdeling

Lav selvforsyningsgrad og et dominerende konventionelt fødevareproduktionssystem. Det er nogle af udfordringerne for det bornholmske landbrug, som fire unge landmænd har sat sig for at imødegå. Med støtte fra Lars Larsens JYSK Fond vil de nu etablere et moderne svampeproduktionsanlæg, der skal udvide og diversificere den lokale, økologiske fødevareproduktion på Bornholm.

Projektet udfolder sig på gården Hammersly Økojord, der er ejet af den lokale organisation ØkoBornholm og som forpagtes af fire unge landmænd med en fælles passion for at dyrke mad på en måde, der kan regenerere landskabet og skabe fællesskab. Gårdens kerne er en grøntsagsordning, der sigter mod at forsyne 60 lokale familier med grøntsager gennem sæsonen. Derudover sælges råvarerne også igennem en gårdbutik samt til flere restauranter på solskinsøen. Der dyrkes over 50 forskellige typer grøntsager og urter på gården og nu tilføjes svampe snart til sortimentet.

”Ved at kombinere traditionelle landsbrugsmetoder med moderne teknologi, vil vi producere svampe af høj kvalitet året rundt. Når vi øger tilgængeligheden af friskproducerede svampe på Bornholm, reducerer vi afhængigheden af importerede varer,” forklarer Maya Lindemann, som er med til at drive projektet.

”Der er flere fordele ved svampedyrkning. Svampe er ikke kun næringsrige og alsidige fødevarekilder, med har også en lav miljøpåvirkning sammenlignet med konventionelle fødevarer,” tilføjer hun.

En drejebog, der kan deles

Ud over den økologiske dyrkning af afgrøder, har Hammersly Økojord også til formål at støtte et generationsskifte i landbruget ved at sikre videregivelse af viden. Dette kommer også til udtryk i projektet med svampedyrkning:

”Gennem projektet ønsker vi også at dele den viden og erfaring, vi opnår, med andre gårde i Danmark. Ved at udvikle en prototype for svampedyrkning på Hammersly, kan vi skabe en drejebog, som kan udnyttes af andre landmænd, der ønsker at diversificere deres egen landsbrugspraksis og bidrage til mere bæredygtighed,” lyder det fra Maya Lindemann.

Ved at formidle gratis ressourcer, herunder retningslinjer for implementering og drift af et svampeproduktionsanlæg, vil Hammersly bidrage til den kollektive indsats for mere bæredygtighed i det danske fødevaresystem som helhed.

”Med vores dybt forankrede engagement i regenerativt landbrug, er Hammersly godt positioneret til at fremme samarbejdet omkring opbygningen af et mere modstands- og bæredygtigt fødevaresystem i Danmark, og projektet omkring svampeproduktion er en del af den målsætning,” siger Maya Lindemann.

Om Hammersly:

  • Hammersly er beliggende i Rutsker på Nordbornholm og strækker sig over 10 hektar jord, hvoraf de tre hektar er dedikeret til grøntsagsproduktion.
  • Gården har siden 2021 været ejet af den lokale forening Økobornholm gennem aktieselskabet Bornholms Økojord A/S, baseret på andelslandbrugsmodellen. Den har siden 2023 været forpagtet af fire unge landmænd, der er organiseret i Hammersly Økojord I/S.

Du kan læse mere om Hammersly Økojord på Bornholm lige her: Hammersly

Vi gør en forskel for fællesskabet